Sähköä ilmassa - blogi

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä pientaloon

Oletko miettinyt aurinkosähköön siirtymistä ja kuinka kannattavaa se on? Usein aurinkosähköllä ei pystytä kattamaan talouden sähkön kokonaiskulutusta, mutta etenkin yhdistettynä muihin uusiutuvan energian muotoihin, on mahdollista säästää sähkö- ja lämmityskuluissa ja samalla valita ympäristöystävällinen vaihtoehto ja pienentää hiilijalanjälkeä. Mukavaa, että löysit blogin pariin. Tällä kertaa aiheena on aurinkopaneelit ja aurinkosähkö. Jos mietit aurinkosähköön siirtymistä, toivottavasti löydät kirjoituksesta hyödyllistä tietoa aiheesta.

Miten aurinkosähköjärjestelmä toimii

Aurinkosähköjärjestelmässä on aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä auringon säteilyenergiasta, joka ohjataan invertterin kautta sähkökeskukseen. Aurinkopaneeleita on olemassa monikide- ja yksikidepaneeleita, jotka eroavat valmistusmenetelmältään. Monikidepaneeli on perinteinen sinikennoinen paneeli, joka valmistetaan sulattamalla piikide ja valamalla siitä nelikulmaiset kennot paneeliin. Yksikidepaneelin valmistuksessa piikideharkosta leikataan ohuita neliönmuotoisia kennoja. Paneelien teho vaihtelee 270 ja 310 watin välillä. Invertteri muuntaa aurinkopaneelien tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi, että sitä voidaan käyttää sähköverkkoon kytketyissä järjestelmissä. Invertterillä voi myös mitata paneelien tuottamaa sähkötehoa, jota voidaan seurata sen näytöltä ja siihen voi myös asentaa erillisen seurantalaitteen, jonka tuotantoa voi seurata tietokoneelta tai muulta älylaitteelta.

Aurinkopaneelien asennus onnistuu sekä katolle että maahan

Aurinkopaneelit asennetaan yleensä katolle, jolloin niihin valitaan sopiva järjestelmä kattotyypistä riippuen. Yleensä paneelit asennetaan sopivaan kulmaan, joten tasakatolle asennettaessa, käytetään yleensä asennustelineitä, jotka mahdollistavat sopivaan kulmaan asentamisen. Paneelit voidaan myös asentaa maahan, jos katolla ei ole riittävästi tilaa tai se ei ole sopivaan suuntaan. Jos telineet asennetaan maahan, tulee niiden turvallisuudesta huolehtia esimerkiksi aitaamalla alue. Kiinnitysjärjestelmä kannattaa valita huolella ja varmistaa, että se on laadukas ja sille saa pitkän takuun.

Ylimääräisen energian voi varastoida akkuihin

Aurinkopaneelien tuottaman ylimääräisen energian voi varastoida akkujärjestelmään ja näin sitä voidaan käyttää myöhemmin tarvittaessa. Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa oikein niin, että sen tuottaman sähkön saa käytettyä itse, jos ei ole sen lisäksi akkujärjestelmää. Ylijäämäsähkön voi myös myydä omalle sähköyhtiölleen, mutta tienaamaan sillä ei pääse, vaan parhaan hyödyn saa tällä hetkellä käyttämällä itse järjestelmän tuottaman sähkön. Järjestelmää hankkiessa kanttaa se suunnitella hyvin ammattilaisen kanssa, että saa juuri omaan kotiin ja kulutukseen sopivan järjestelmän. Savon Aurinkoenergia Oy tarjoaa räätälöidyt aurinkoenergiaratkaisut.


jaa